Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Bengt Carlsson, delägare och styrelseordförande på Ekonomihuset på Öland.
Yrkesvardag

2024.11.07 | Uppdaterad: 2024.11.14

Kammarrätten höjde sanktionsavgift för redovisningsbyrå

Länsstyrelsen överklagade förvaltningsdomstolens beslut att sänka sanktionsavgiften för redovisningsbyrån Ekonomihuset på Öland. Kammarrätten gick på länsstyrelsens linje och höjde sanktionsavgiften från 300 000 till 500 000 kronor. – Vi är fruktansvärt besvikna och frustrerade, säger Bengt Carlsson, delägare och styrelseordförande på Ekonomihuset på Öland.

text:

Dan Håfström

Länsstyrelsen i Skåne granskade den SRF-auktoriserade byrån Ekonomihuset på Öland och kom fram till att företaget inte följt bestämmelserna i penningtvättslagen. Länsstyrelsen menade att byrån brustit bland annat vad gäller dokumentation kring kundkännedom och allmän riskbedömning och utdömde i maj 2022 en sanktionsavgift på 500 000 kronor.

Ekonomihuset på Öland överklagade domen och fick rätt så till vida att förvaltningsdomstolen beslutade att sänka sanktionsavgiften till 300 000 kronor. Förvaltningsdomstolen motiverade sitt beslut bland annat med följande formulering: ”Länsstyrelsen har i otillräcklig utsträckning beaktat verkligheten avseende hur bolaget arbetar.”

Länsstyrelsen valde att överklaga sänkning av sanktionsavgift

Sedan hände något som överraskade Bengt Carlsson, delägare på Ekonomihuset på Öland: länsstyrelsen valde att överklaga förvaltningsdomstolens beslut.

– När förvaltningsdomstolen sänkt avgiften och motiverat varför kändes det tråkigt och förvånande för oss att länsstyrelsen valde att överklaga för att försöka höja sanktionsavgiften igen. Det kändes särskilt märkligt mot bakgrund av den kritik som Riksrevisionen riktat mot länsstyrelsens tillsyn och att de själva vidimerar att de saknar ett strategiskt arbetssätt vid tillsynen, säger Bengt Carlsson.

Kammarrätten gick på länsstyrelsens linje

I slutet av oktober 2024 kom nästa motgång för Ekonomihuset på Öland. Kammarrätten beslutade att gå på länsstyrelsens linje och höja upp sanktionsavgiften till 500 000 kronor igen.

– Vi är väldigt besvikna och brydda, förvirrade. Framför allt känns det väldigt orättvist. Varför ska vi hjälpa tusentals företagare att göra rätt gentemot samhället, om samhällets myndigheter behandlar oss så här? undrar Bengt Carlsson.

Han är auktoriserad redovisningskonsult, har jobbat sedan 1976 och var även med och grundade Ekonomihuset på Öland 1992. Han menar att byrån alltid jobbat väldigt seriöst och tar frågorna kring penningtvätt på största allvar.

– Vi har väldigt god kännedom om våra kunder, som i stort sett uteslutande består av lokala företagare, varav en stor del är lantbrukare med mindre jordbruk. Vi granskar varenda post i våra kunders redovisning och jobbar till hundra procent för att inte möjliggöra penningtvätt.  Man måste förstå att det finns otroligt olika risker beroende på var man jobbar geografiskt, med vilka branscher och hur kundernas ägarstrukturer ser ut, säger Bengt Carlsson.

Kommer att överklaga

Det länsstyrelsen slår ned på är dokumentationen av kundkännedom och allmän riskbedömning. Bengt Carlsson menar att det å ena sidan är otydligt vilken slags dokumentation länsstyrelsen vill ha, och att det å andra sidan är frustrerande att lägga stora resurser på något som inte tydligt motverkar penningtvätt.

– Länsstyrelsens tillsyn är en pappersprodukt som inte motverkar den penningtvätt som sker ute i samhället. Vi tror att det här sättet att bedriva tillsyn är farligt eftersom det kan få seriösa byråer att tröttna och ge upp. Bland våra egna medarbetare finns det en stor frustration och uppgivenhet efter detta, säger Bengt Carlsson.

Ekonomihuset på Öland har i samråd med sitt ombud Marie Wallin bestämt sig för att överklaga kammarrättens dom.

– Vi ger oss inte utan kommer att dra det här målet så långt det bara går. Vi tycker också att det är av största vikt för rättstillämpningen att detta kommer upp i nästa instans för att fastställa om det är rimligt att utdöma ett godtyckligt sanktionsbelopp utifrån en kontroll som de erkänner själva inte fungerar.

 

Balans har bett länsstyrelsen att kommentera ärendet. Balans kommer att återkomma till ämnet i kommande artiklar.

 

Ekonomihuset på Öland AB

  • Grundades 1992
  • Är auktoriserad SRF-byrå
  • Årsomsättning vid tiden för länsstyrelsens granskning: 17, 9 miljoner kronor

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare