Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2021.05.21 | Uppdaterad: 2022.03.04
Efter 32 år som skatterådgivare kastar FAR-profilen Magnus Larsson in handduken. Sista maj går han i pension – och ser nu fram emot att odla andra intressen.
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
foto:
Emelie Asplund
Få i revisions- och rådgivningsbranschen har varit lika insyltade i den svenska skatteverksamhetens utveckling som Magnus Larsson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR på Deloitte.
Förutom 32 år som skatterådgivare, varav samtliga på Arthur Andersen som sedermera gick upp i Deloitte, har han haft ett gediget engagemang i FAR, vilket tog sin start när han gick med i FAR:s skattesektion.
Sedan dess har Magnus Larsson bidragit till att skapa skatterådgivarnas auktorisation, varit FAR:s ordförande, ordförande i skatterådgivarnas auktorisationsnämnd samt haft samma roll i Strategigrupp Skatt, ett av FAR:s expertnätverk.
Men nu tar det stopp. Sista maj går han från hundra procent – till noll. Då lämnar han tillbaka datorn och arbetsbrickan till Deloitte, för att börja nästa kapitel i livet och en stillsammare tillvaro som pensionär.
– En blandning av vemod och en nystart i livet. Distansarbetet det senaste året har hjälpt att hitta en lunk som passar. Det har varit fantastiska år och allt har sin tid.
– Sysslar man med skatterätt får man många internationella inblickar. Det är ett otroligt omväxlande, stimulerande och dynamiskt yrke. Du blir aldrig fullärd. Det kommer nya förändringar i lagstiftningen och rättstillämpningen, med influenser från EU-rätten, OECD och internationell rätt. Det är svårt och väldigt spännande!
– Sedan har skatterätten koppling till ekonomi och redovisning. Teknikutvecklingen på området är också väldigt snabb och ligger i framkant. Det gör skatterätten intressant och skiljer sig från annan juridik som kan vara ganska statisk.
– Förr om åren brukade vi skoja att vi var nörden i hörnet, bihanget till revisorn. Nu är skatterådgivaren en aktiv part i företaget. Skatter är i dag en styrelsefråga, och har fått en naturlig och större plats i företagandet.
– Under 1990-talet, mycket på grund av att Sverige gick med i EU, så kom specialiseringen. Plötsligt behövde skatterådgivaren ha specialkunskaper om moms, fåmansföretag och internationell rätt. Samtidigt som specialiseringen alltjämt ökar måste man fortfarande ha bredden för att förstå sammanhanget och företagsaffären.
– Digitaliseringen. Teknikutvecklingen på skatteområdet går i en rasande fart just nu, kombinationen juridik och teknik är något skatterådgivare måste kunna behärska. Pratar man specifika skattefrågor är influenserna från EU-rätten och OECD betydande.
– Jag är glad och stolt över att ha fått vara med om den processen, att sätta skatterådgivaren på kartan. Nu är auktoriserade skatterådgivare en naturlig del av svenskt näringsliv. Vi har en titel och en yrkeskår som vi har skapat, med en tydlig identitet.
– Auktorisationen har börjat ge genomslag. Det ställs numera krav på att de som ska lämna offerter är auktoriserad skatterådgivare. Både Skatteverket och olika departement har identifierat titeln och att den står för en etisk kompas. Men vi måste fortsätta arbeta med att uppmärksamma omvärlden på att titeln finns, inte minst på universiteten.
– Den stora glädjen i att engagera sig i FAR, möta kollegor och konkurrenter och tillsammans arbeta för branschen. Det har varit jätteroligt! Jag kommer att minas den kollegialt höga stämningen.
– Jag har lite olika engagemang som jag tänkte utöka. En sak vet jag, jag kommer inte att konsulta, för att göra det måste man vara på tårna hela tiden. Från och med nu ska jag odla andra intressen.