Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
I höstas klarade Joakim Åhsberg revisorsprovet – nu delar han med sig av sina bästa tips för att lyckas.
Karriär

2024.05.21

Joakims tips: Så klarar du revisorsprovet

Just nu förbereder sig 120 personer runt om i landet inför vårens revisorsprov som äger rum den 27–28 maj. Joakim Åhsberg, auktoriserad revisor på Allians Revision & Redovisning var en av de som fick godkänt på senaste revisorsexamen. Här delar han med sig av sina bästa tips.

text:

Kristina Israelsson

foto:

Christian Gustavsson

För Joakim Åhsberg blev det tredje gången gillt. Efter många timmars pluggande och förberedelse skrev han i höstas godkänt på revisorsprovet. Själv blev han positivt överraskad eftersom han lämnade provlokalen med en betydligt sämre känsla än tidigare gånger

− Första gången jag skrev provet hade jag lite mer hybris och kände mig ganska säker på att jag hade koll, men då blev jag underkänd. Andra gången var jag mer förberedd på tidspressen, men fick tre poäng från godkänt, vilket naturligtvis kändes jättejobbigt.

Just tidspressen under provet är något som Joakim Åhsberg är kritisk till. Han är övertygad om att betydligt fler skulle bli godkända om man skulle öka provtiden något.

− Som revisor arbetar du väldigt sällan under en sådan tidspress i vardagen så det finns ju egentligen ingen anledning till att det ska vara så pass pressat under provet.

Vad tror du det var som gjorde att du klarade provet den här gången?

− Att jag var ännu bättre förberedd och hade med mig alla frågor och provsvar från tidigare gånger. Även om frågorna inte är samma så har man en grund att utgå ifrån och behöver inte börja från ”scratch” och på så sätt kunde jag korta ner svarstiden. Jag hade också lärt mig hur jag skulle disponera tiden på bästa sätt. För att spara tid och maximera mina chanser till poäng så mycket som möjligt började jag med att svara på de frågor som jag kände mig säker på och först därefter fokuserade jag på de som jag kände mig lite mer osäker på. På så sätt sparade jag tid och fick också en bättre känsla och självförtroende inför resten av provet.

”Ett tips är att verkligen försöka få med så många centrala ord och begrepp i svaren som möjligt.”

Hur förberedde du dig inför provet, gjorde du något annorlunda jämför med tidigare?

– Den här gången fokuserade jag först och främst på de delar som jag kände mig mest osäker på. Jag har alltid haft lättast för själva räknedelarna och lite svårare för regelverken så dem lade jag mest krut på. Sen ägnade jag mycket tid åt att jämföra mina svar på tidigare prov med de rätta svaren för att ringa in vad jag missade på. Ofta kan det vara så enkelt som att man råkar missa ett nyckelord i en lagtext och då får man noll poäng på hela den frågan. Så ett tips är att verkligen försöka få med så många centrala ord och begrepp i svaren som möjligt.

Vad har du fått för stöd från din byrå?

Jag har fått otroligt mycket stöd och hjälp under resans gång av alla här på Allians. Under hösten var jag ledig varje fredagseftermiddag för att hinna plugga och jag fick även ledigt två veckor innan provet. Jag räknade ut att jag totalt pluggat 300–400 timmar. 2022 var vi flera på byrån som skulle skriva provet och det var så mycket lättare att ha en liten grupp att diskutera olika frågor och funderingar med. Sen har vi en väldigt platt organisation, utan prestige, som gör att vi vågar fråga och ta hjälp av varandra. Vi har till exempel en senior medarbetare som sitter med i kvalitetsrådet och några kollegor som är jätteduktiga inom skatt. Så det finns många att bolla olika frågeställningar med.

– Vi har helt enkelt inte råd att tappa fler talanger utan måste få folk att stanna kvar i branschen och då behövs ett revisorsprov som hänger med i utvecklingen, säger Joakim Åhsberg.

Provet har fått en del kritik för sin utformning, vad har du för tankar om det?

− Jag tycker att man borde ha ett tilläggsprov med olika inriktning beroende på om du jobbar på en stor eller mindre byrå. Jobbar du på någon av Big 4 har du så som provet är utformat i dag en fördel eftersom de har kunder som vi på en mindre byrå aldrig kommer i kontakt med som exempelvis de stora börsbolagen. Det blir så klart betydligt svårare för en som jobbar på en mindre byrå att svara på frågor som berör de kunderna. Sen borde provet vara uppdelat i två olika delar, en teoretisk och en praktisk.  Om man tittar på andra branscher och yrken som kräver auktorisation, exempelvis elektriker, så bedöms de ju utifrån ett arbetsprov. Det borde kunna funka likadant i vår bransch eftersom vi inte enbart är teoretiker. Jag har själv vänner som var jätteduktiga revisorer och som skrev provet, men missade första gången och valde att lämna branschen för att bli controllers i stället. Vi har helt enkelt inte råd att tappa fler talanger utan måste få folk att stanna kvar i branschen och då behövs ett revisorsprov som hänger med i utvecklingen. 

Joakims tips till dig som ska skriva revisorsprovet:

  1. Förbered och ta med svarsmallar till själva provdagen, både rena textmallar och även räknemallar så att du inte behöver börja från noll.
  2. Gå igenom gamla provfrågor, gärna från ett par år tillbaka. Många av frågorna kommer igen även om de inte är formulerade på exakt samma sätt.
  3. Våga fråga mer seniora kollegor om råd, lägg dig i och ta plats i diskussioner ex är du osäker på koncernredovisning, fråga din chef om du kan få jobba med sådana kunder för att få träna inför provet. Du lär dig inte bara genom att läsa utan också genom att praktiskt jobba med olika kunder och områden.

 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare