Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
– Vi har fantastiska förutsättningar här, men det behövs fler utbildningsmöjligheter och bättre bostadsutbud, säger kontorschef Carina Mäki Gunillasson, näst längst till höger i bild.
Karriär

2025.04.24

Grant Thornton i Kiruna – i förändringens epicentrum

Kiruna genomgår en av Sveriges mest omfattande samhällsomvandlingar, och mitt i denna förändring finns Grant Thornton. Från en liten byrå till en växande aktör med nya lokaler och hållbarhetsfokus – samtidigt som rekrytering och kompetensförsörjning förblir stora utmaningar.

text:

Charlotta Marténg

foto:

Hans-Olof Utsi

Kiruna är en stad i rörelse. Flytten av stadskärnan, driven av gruvindustrins krav, har påverkat både invånare och företag. En av dem som anpassat sig till den nya verkligheten är Grant Thornton, en revisions- och redovisningsbyrå som flyttat till moderna lokaler med utsikt över skoterspår och staden. Men det är inte bara geografiska förändringar som präglar verksamheten – hållbarhet och rekrytering är två nyckelfrågor för framtiden.

Ett växande kontor i en växande stad

Att flyga in till Kiruna ger en tydlig bild av stadens förvandling. Från luften ser man den nya och den gamla stadskärnan, omgiven av vidder och fjäll samt den massiva gruvverksamheten. På vägen från flygplatsen passerar vi det prisbelönta kommunhuset Kristallen och det pågående bygget av en ny simhall – en investering på över en miljard kronor. Det är en stad i förändring, där resurser satsas för att möta framtidens behov.

Grant Thornton i Kiruna har vuxit i takt med staden. Kontoret har rötter i en mindre revisionsbyrå som förvärvades 2016. Från fyra anställda vid starten har kontoret vuxit till dagens 25 medarbetare, och utvecklingen hänger tätt samman med Kirunas näringsliv. Med en ekonomi som drivs av LKAB:s investeringar och en växande infrastruktursektor, Viscaria som är igång med att öppna en ny gruva och turismen med besökande från hela världen finns en stadig efterfrågan på rådgivning och ekonomiska tjänster.

Carina Mäki Gunillasson, kontorschef, och Sofie Gidlund, Grant Thorntons Advisory-team.

Stadens ekonomiska motor

I Kiruna blir det tydligt hur nära sammanflätat näringslivet är med gruvindustrin. De långa malmtågen som rullar mot Narvik är en påminnelse om stadens ekonomiska motor – en oavbruten transport av järnmalm som driver både den lokala och nationella ekonomin. LKAB:s investeringar skapar inte bara arbetstillfällen i gruvan utan ger också ringar på vattnet för företag inom bygg, logistik och tjänstesektorn, och bidrar därmed även till Grant Thorntons utveckling.

– Det händer så mycket här, och det har skapat möjligheter för oss att växa, säger Carina Mäki Gunillasson, kontorschef.

Att flytta från de tidigare lokalerna i den gamla stadskärnan var en utmaning, men också en nödvändighet.

– Vi hade tur och fick tag i den här lokalen precis i rätt tid. Det hade inte varit ett alternativ  att sitta kvar när hela staden flyttade, fortsätter hon.

Den nya arbetsmiljön är modern och öppen, vilket lett till bättre kunskapsöverföring och större samarbete mellan juniora och seniora konsulter.

– Det har verkligen blivit en fördel – alla kan ställa frågor direkt och lära av varandra, vi trivs väldigt bra, säger Carina Mäki Gunillasson.

”Vi scoutar aktivt efter talanger, samarbetar med YH-utbildningar och gymnasieskolor, och har ett nära öga på dem som kanske vill flytta hem igen.”

Rekryteringsutmaningar i en expansiv region

Trots Kirunas tillväxt är rekrytering en utmaning. Gruvindustrin, med LKAB i spetsen, är en attraktiv arbetsgivare som konkurrerar om arbetskraft.

En annan faktor är bristen på högre utbildning i Kiruna. Närmaste universitet ligger 35 mil bort i Luleå, vilket gör att många unga lämnar staden för studier och inte alltid flyttar tillbaka.

– Vi scoutar aktivt efter talanger, samarbetar med YH-utbildningar och gymnasieskolor, och har ett nära öga på dem som kanske vill flytta hem igen, säger Carina Mäki Gunillasson.

Bostadsbristen förvärrar situationen. Det är svårt att locka hit folk när de inte kan hitta någonstans att bo.

Hållbarhet – en viktig del av verksamheten

I en stad präglad av gruvnäringen och den pågående samhällsomvandlingen är hållbarhet en central fråga. Grant Thornton i Kiruna har en av företagets hållbarhetsspecialister på plats och arbetar aktivt med att hjälpa kunder att bli mer medvetna om sina klimatavtryck.

– Många gör redan mycket, men de har inte alltid dokumenterat sitt arbete. Där kan vi vara en värdefull partner, säger Sofie Gidlund, som tillhör Grant Thorntons Advisory-team och arbetar med uppdrag både internationellt och nationellt.

En stor del av de lokala företagen har kopplingar till LKAB, vilket innebär att de förr eller senare måste anpassa sig till gruvbolagets hållbarhetskrav.

– Vi vill att våra kunder ska vara redo i god tid. Det kan handla om att införa klimatnyckeltal i redovisningen och successivt integrera hållbarhetsarbete i affärsstrategin, säger hon.

Relationsbyggande bakom långsiktigt partnerskap

Kiruna erbjuder en livsstil som är svår att hitta på andra håll. Vid besöket i Kiruna noteras snöskotrar parkerade i var och varannan trädgård. Ett tydligt tecken på hur viktigt friluftslivet är för invånarna.

– Det är fantastiskt att ha naturen så nära. En solig vinterdag kan vi ta en långlunch och åka skidor eller skridskor. Att få leva fullt ut samtidigt som vi kan ha ett utvecklande arbete där vi gör skillnad för våra kunder, det ger livskvalitet, säger Carina Mäki Gunillasson.

Sofie Gidlund värdesätter de möjligheter till friluftsliv som Kiruna ger. Foto: privat.

Företagsklimatet i regionen är starkt, men Grant Thornton är ensamma i staden när det kommer till revision. De har kunder i hela norra Norrland, inklusive Gällivare, där de regelbundet arrangerar näringslivsträffar.

– Vi har en stark relation med våra kunder, och på en mindre ort blir det ännu viktigare att bygga förtroende och vara en långsiktig partner, säger Carina Mäki Gunillasson.

Framtiden ser ljus ut för Grant Thornton i Kiruna, men utmaningar finns – inte minst inom kompetensförsörjning.

– Vi har fantastiska förutsättningar här, men det behövs fler utbildningsmöjligheter och bättre bostadsutbud. Om vi kan lösa de bitarna kan Kiruna fortsätta att utvecklas som en attraktiv plats för både företag och individer, säger Carina Mäki Gunillasson.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare