Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Mikael Glimstedt
– Cedra ska inte bli eller ens uppfattas vara en storbyrå, även om vi blir en stor byrå, säger Mikael Glimstedt om bildandet av den nya revisionskoncernen.
Yrkesvardag

2025.07.03

Frejs Revisorer: ”Cedra säkrar den mellanstora byråns framtid”

PE-vågen i Göteborg del 1: Hur långtgående integrationen mellan byråerna inom Cedra blir är en fråga för framtiden. Men Mikael Glimstedt på Frejs Revisorer menar att ett successivt ökande samarbete i systemfrågor är sannolikt och välkommet.

text:

Dan Håfström

foto:

Dan Håfström

Mikael Glimstedt började på Frejs Revisorer som 23-åring 1988. Byråns grundare Gert Frej blev den självklara mentorn och en avgörande anledning till att han trivdes och valde att stanna. Nu har Mikael Glimstedt fyllt 60 och är sedan många år VD för Frejs Revisorer AB som med tiden växt till dagens cirka 70 medarbetare.

– Jag är kvar på mitt första jobb, säger Mikael Glimstedt, med ett leende. 

I början av 2025 tillkännagav riskkapitalbolaget , strax därefter offentliggjordes också fem så kallade grundarbyråer: Crowe Osborne och Allians i Stockholm. Qrev i Dalarna och Frejs Revisorer och Cedra Väst (före detta RSM Göteborg), i Göteborg. Ytterligare en tid därefter släppte Cedra nyheten att de inom ägarledda bolag. Sedan dess har nyheter om ytterligare Cedra-förvärv kommit i en strid ström. 

Balans intervjuar Mikael Glimstedt om den nya verkligheten som Frejs Revisorer lever i. Vi träffas på byråns kontor, beläget i en bastant skrapa med utsikt över ”stora” Ullevi i Göteborg.

Vad ser ni framför er när ni tänker på Cedra, hur pass mycket av integration mellan de andra byråerna inom Cedra räknar ni med?

Detta är ju väldigt nytt. Det har ju inte gått så värst många månader. Men vi har ju representanter från alla byråerna i en ledningsgrupp och även i styrelsen. Vår ambition är att vi ska dra nytta av varandra, med effektivitet och system och kostnadsbilden på systemfrågan. AI kanske är ett stort ord i sammanhanget men det kan också handla om det. Den gemensamma systemutvecklingen handlar om att hitta ett verkligt stöd för revisionen och inte bara en dokumentationsyta vilket det i princip är i dag. Så tanken är att vi ska göra saker tillsammans och hjälpa och stötta varandra, säger Mikael Glimstedt.  

Kommer det finnas möjlighet för de enskilda byråerna att fortsätta ha sin egen profil och arbetssätt?

– Det är inte en ambition att vi prompt ska göra allting likadant. För vi är ju fem byråer, sex med PwC-carve-outen, det finns inget övergripande syfte att vi nu ska vi ha exakt likadana rutiner, exakt samma system eller jobba på samma sätt. Vi kanske kommer gå i den riktningen i en framtid, men som det är nu är det ingen målsättning. Tvärtom är det uttalat att Cedra inte ska bli eller ens uppfattas vara en storbyrå, även om vi blir en stor byrå. Det lokala är mycket viktigt, både för oss och kunderna.

Finns det planer på att alla byråer ska byta namn till Cedra?

– Frejs ska inte byta namn. Allians ska inte byta namn. RSM Göteborg var tvunget att byta namn. Crowe Osborne kommer förr eller senare behöva byta namn, gissar jag, det beror på utvecklingen av kopplingen till Crowe. Så nej, det finns inga direktiv om att vi måste heta likadant, men vi är alla en del av Cedra.

Om man ser till minoritetsägaren Adelis och deras investeringsperspektiv, då brukar man räkna med att ett PE-bolag säljer vidare inom 4-5 år. Behöver ni få till tydliga stordriftsfördelar och effektivisering relativt snart?

– Nej faktiskt inte, men jag förstår frågan: Vill man inte strömlinjeforma allting och maxa affären? Det finns säkert de bland våra medarbetare som undrar samma sak. Men vi, Frejs, är ju också en vinstdrivande verksamhet, vi kanske inte försökt toppa någonting, men vi vill förstås ha en lönsam verksamhet. Men det är inte så att det redan från början finns en uttalad tidpunkt då det ska säljas vidare, att då ska det vara toppat. 

Hur ser du på att Adelis kommer att göra en exit inom x antal år?

– Vi vet att de kommer vara tvungna att gå ur för att lösa sin finansiering. När det är dags så får vi ihop med Adelis hitta en ny finansiell partner, det går ju inte att börsnotera revisionsverksamhet. Och vi vill inte sälja till någon av storbyråerna. PwC säljer ju till oss i stället. Så den som kommer ta över delägarskapet blir antingen ett annat PE-bolag, som vi kommer att ha medbestämmande över vem det är, eller också kan det bli ett familjeföretag som har mycket kapital som de vill investera. Det är alltså inte säkert att det går vidare till ett annat PE-bolag, och kanske ökar den partnerägda andelen i framtiden.

 

Mikael Glimstedt
Mikael Glimstedt berättar att Cedra har en compliance-grupp med representanter från varje byrå, som säkerställer att varje byrå verkligen följer gällande regler.

 Vilken typ av nätverk skulle du säga att Cedra är just nu?

– Det är ju ingen tvekan om att vår nya revisionsgrupp uppfyller definitionen av att vara ett nätverk, men utan att vara så centralstyrda som nätverk ofta är. Bland det viktigaste för oss är att ha gemensamma rutiner för oberoendekontroll så att vi kan säkerställa att vi inte utför tjänster i ena änden av bolagsstrukturen som är förbjudna om vi är revisorer i samma uppdrag i andra änden. 

Hur jobbar ni med oberoendefrågan?

Den har vi lagt ner jättemycket energi på. Vi hade en arbetsgrupp där jag var högst delaktig, den hette helt enkelt “Oberoende dag ett”. Vi har gått igenom så att vi inte har oberoendehot i kundstocken, och i något enstaka fall så upptäckte vi att vi hade det, och då fick vi rätta till det. Det är ju den formella följden av att utgöra ett nätverk, eller en koncern. 

Hur pass styrande kommer Cedra att bli om man ser till arbetssätt och struktur?

– Ambitionen ligger ju inte i att det ska bli ett överdrivet styrande nätverk. Det finns ju ingen personal till exempel i Cedra AB. Och Cedra AB är inte ett registrerat revisionsbolag utan det är ett rent ägarbolag. Därmed bedriver Cedra AB ingen egen revisionsverksamhet utan det sker i dotterbolagen. Och då säger ju reglerna tvärtom att varje revisionsföretag ska ha sitt eget kvalitetsstyrningssystem. Och i med att vi är fem existerande byråer som har hållit på, i Qrevs fall i fyra-fem år, och i vårt fall 50 år och i Crowe Osbornes fall 90 år, så har vi ju fungerande rutiner och system medan tidigare RSM Göteborg, numera Cedra Väst, och den tillkommande carve-outen har uppdaterat sina.

Hur arbetar byråerna inom Cedra med compliance?

– Vi har en compliance-grupp med representanter för varje byrå. Vårt uppdrag är att förvissa oss om att varje byrå verkligen följer de regler vi har att följa. Vi utgår från att vi gör det, men vi tittar in i varandras system och kommer med tips och råd om vad man kan göra bättre. Vi har konstaterat att alla grundarbyråer är compliant med gällande regelverk.

Så Cedra har en slags egen kvalitetskontroll?

– Ja, det är en förvissning om att det finns fungerande kvalitetsrutiner. Vi inventerar och kartlägger. Syftet är bland annat att styrelsen ska veta att den rent faktiskt har förvissat sig om att samtliga delar av Cedra fungerar som det är tänkt, det är alltså en slags intern självprövning som vi håller på med.

Är det en slags egen variant av FAR:s kvalitetskontroll?

– Nej. Vi utför i dagsläget inga uppdragskontroller mellan byråerna men vi planerar representation i varandras kvalitetsnämnder. Vi överprövar inte ISQM-systemen, utan vi kartlägger att alla byråer som minst har de rutiner och policys på plats som bland annat  ISQM kräver när det gäller till exempel yrkesetiska krav, penningtvätt, kundantagning, hantering av klagomål, jäv, oberoende, resurser, sidoverksamhet etc.

De olika byråerna inom Cedra har nu börjat att lära känna varandra genom olika typer av samarbeten. Hur pass stora kulturskillnader är det mellan byråerna tycker du?

Inga större. Vi som är de grundande byråerna är ju alla mellanstora byråer. Men det är ingen tvekan att de som kommer från nätverk – Crowe, RSM och PwC – har mer omfattande ramverk kring sin dokumentation. Skillnaden ligger i att de har fått nätverkskrav på sig, medan vi andra mer har uppfunnit själva successivt.

Om vi tänker på medarbetarperspektivet. Det är ledningsskiktet som har fört förhandlingarna och kommit överens, och ägarna som säljer. Hur uppfattar du medarbetarnas inställning till Cedra? Hur blev rektionen när ni berättade om planerna?

– Vissa hade det på känn, andra blev lite förvånade. Vissa behövde tänka lite, och hade många frågor. Men allt det där är ju klart och löst nu. Jag tycker vi haft en transparent förankringsprocess. Men det var väldigt viktigt i förankringsprocessen att det inte var fråga om en fusion, utan att det var de positiva sidorna av ett samgående vi ville ha. Så vi kan behålla våra positiva egenskaper med namn och kultur. 

Känner sig alla medarbetare bekväma med försäljningen som du upplever det?

– Ja, det vill jag påstå, det är också en väldigt stor återinvesteringsgrad bland partnergruppen. Den enda partner här som inte gått med och återinvesterat är vår grundare Gert Frej. Han är 87 år och det var ju kanske inte så förvånade att han avstod från att gå med i det nya, men han jobbar kvar. Vi har också ett antal nya partners som steg på direkt.

Hur upplevde du att Gert Frej kände för att ni ville sälja?

– Ja, det fick vi behandla med känsla, även om vi utöver att sälja ju också har lagt grunden för en fortsättning. Både jag och min kollega Ulf Johansson har lagt stor energi på att vi ska göra det här tillsammans, och även inkluderat Gert i det, och varken Gert eller någon annan har sagt aktivt nej. Om någon hade gjort det så hade vi fått avstå, alternativet hade varit en splittring av byrån, och det var det inte tal om. 

Hur upplevde du själv inför att sälja?

– Jag och Ulf har båda arbetat här i 37 år, så vi är två helt parallella existenser här. Och vi tog verkligen inte försäljningen lättvindigt. Men vi hade också börjat fundera på hur länge vi kommer att kunna och orka leda byrån och kände någonstans att det vore bra med tryggheten och möjligheterna som en ägare med ekonomiska muskler kan bidra med, ihop med andra och likasinnade byråer.

Var lösningen på successionsfrågan det mest attraktiva för er med försäljningen?

– Nej, det kan man nog inte säga. Vi hade kunnat fortsätta som förut, men vi visste inte riktigt hur länge. Men försäljningen går inte ut på det. Tvärtom när Cedra gör nya byråförvärv är det jätteviktigt att förvärvet inte är ett sätt för ägare och partners att göra en exit. Vi har inte gjort det här för att sluta, vi har gjort det för att fortsätta. Och inte minst för att säkra den mellanstora byråns framtid och därmed vår roll i näringslivet.

Har ni satt er ned med era kunder och berättat om affären?

– Två dagar före pressreleasen, stängde vi in oss här på några olika rum och ringde en fem-tio kunder var, och berättade om försäljningen. Bland annat ringde jag till Gösta Welandson, 88 år, grundare av vår största kund Weland. Vi ville inte att de skulle få reda på Cedra i Dagens Industri. Kunderna tog det med ro, de förstod att avsikten var att vi ska finnas med framåt. Det viktiga för dem är att vi som personer är kvar i byrån och att vi fortsätter vara som vi brukar.

 

Läs också:

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare