Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Karriär

2024.10.17

Fredrik hamnade i ett ”vakuum” efter auktorisationen

I februari 2023 blev han den näst yngsta någonsin i Sverige att klara revisorsprovet och bli auktoriserad revisor. Men bara några månader senare bestämde sig Fredrik Blomqvist för att lämna branschen för en tjänst som koncernekonomichef.

text:

Kristina Israelsson

I juni 2023 , som klarat revisorsprovet som 25-åring och blivit den näst yngste auktoriserade revisorn i Sverige. Men bara några månader senare lämnade han branschen.

– Jag började som revisorsassistent på KPMG som 22-åring och hade bara jobbat där i tre år när jag skrev revisorsprovet och lyckades bli godkänd. Det kändes naturligtvis fantastiskt roligt efter allt pluggande och hårt arbete, men när jag väl fått min auktorisation så hamnade jag i lite av ett vakuum där jag frågade mig själv ”jaha, vad händer nu, vad är mitt nästa steg”, säger Fredrik Blomqvist.

Han trivdes bra med kollegorna på KPMG, men saknade en tydlig plan för sin fortsatta karriär och utveckling och önskar att någon hade satt sig ner med honom för att diskutera hans nästa steg.

– Självklart förstår jag att man inte får nya arbetsuppgifter över en natt, men jag hade förväntat mig dialog kring min fortsatta väg efter auktorisationen. Kanske är det så att byråerna inte är förberedda på hur de ska hantera dem som klarar provet så pass tidigt i sin karriär. Om man som jag skriver provet efter bara tre år så är man ju fortfarande ganska junior i sin roll. För att fånga upp de personerna behöver revisionsbyråerna tydligare synliggöra vilka karriärvägar och utvecklingsmöjligheter som finns efter avklarat prov för att hindra att någon hamnar i ett vakuum, säger Fredrik Blomqvist.

Hur kom det sig att du bestämde dig för att lämna branschen?

– Jag hade aldrig någon plan som gick ut på att klara provet så snabbt som möjligt för att sen börja jobba på ”andra sidan” utan det bara blev så av en ren tillfällighet. När jag väl fått min auktorisation hade jag fullt fokus på att fortsätta nätverka för att förhoppningsvis bygga upp min egen kundkrets som auktoriserad revisor. Men så blev jag uppringd av en rekryterare som fastnat för min profil på LinkedIn. Han erbjöd mig tjänsten som koncernekonomichef på Limhamnshus, ett privat investerarföretag med 60 bolag inom en rad olika branscher. Jag var bara 25 år då och kände att den här möjligheten kan jag inte tacka nej till. Men det var absolut inget lätt beslut. Jag vägde verkligen alla för- och nackdelar mot varandra.

Vad var det till sist som fick dig att ta steget och säga upp din auktorisation?

– Det som avgjorde var när jag läste på ordentligt om vad som egentligen gäller om man avsagts sig sin auktorisationstitel och vill testa något nytt. Då förstod jag att om man inom fem år skulle vilja gå tillbaka så behöver man inte uppge något särskilt skäl, för att få återuppta titeln som auktoriserad. Då kände jag också att det inte fanns något att tveka på.

Vägen och möjligheterna efter auktorisationen behöver blir tydligare.

Är det enbart bra att det är lätt att få tillbaka auktorisationen

– Att man som auktoriserad revisor relativt lätt kan ”hoppa av” för att prova något annat under en period tänker jag är både en fördel och en nackdel. Positivt för individen, men kanske inte för branschen. Men för att fånga upp unga drivna personer och få dem att vilja stanna kvar och utvecklas i branschen tror jag att vägen och möjligheterna efter auktorisationen behöver blir tydligare.

Hur reagerade dina kollegor på KPMG när du slutade?

– En del kollegor blev överraskade eftersom auktorisationen låg så nära i tiden. Andra som var mer medvetna om branschens problem med att behålla relativt nyexaminerade revisorer blev inte lika förvånade.

Är auktorisationen en form av kvalitetsstämpel på arbetsmarknaden även utanför branschen?

– Revisorsprovet är väldigt svårt och alla som skrivit det vet hur mycket pluggande och hårt arbete som krävs för att lyckas. Det innebär också att har man klarat provet är man väldigt eftertraktad på marknaden. Det märker jag själv i min nuvarande roll som rekryterande chef. Ser jag att en person är auktoriserad så vet jag att det här är någon som har en hög kunskapsnivå. Så då kan man gå lite mer på kandidatens personlighet och fokusera på att personen i fråga passar in i gruppen.

Hur går dina tankar kring framtiden? Tror du att du någonsin kommer att återvända till revisionsbranschen eller är du ”klar” med den?

– Min plan utgår alltid från där jag befinner mig just nu och hur jag ska utvecklas från den platsen och nu vill jag först och främst fokusera på att axla min nuvarande roll som koncernekonomichef ordentligt och växa in i den här organisationen så att ägarna och styrelsen känner att jag är en viktig del i kugghjulet.  Sen får vi väl se vad framtiden har att utvisa.

 

Läs också: 

 

 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare