Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2022.06.14
Med sina 30 år på nacken är SIE-formatet närmast en institution inom redovisningsområdet. Standarden är dessutom unik för Sverige. ”Det är märkligt att ingen tagit efter, med tanke på hur framgångsrikt det är”, säger Peter Flemsjö, ny ordförande i SIE-gruppen.
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
Svenska räkenskapsfilsstandarden SIE fyller 30 jämnt – och det ska firas, säger Peter Flemsjö när vi ses över skärmen.
Han är nytillträdd ordförande för intresseföreningen SIE-gruppen och har ett pärlband av frågor han vill driva. En av dessa handlar om att få till ett digitalt standardarkiv.
– Vi har en pågående aktivitet där vi försöker ta fram ett nytt dataformat som uppfyller lagstiftarnas krav på bokföringens arkiveringsstandard. Att både kunna arkivera digitalt och följa lagen kan låta självklart och enkelt. Men så är det inte. I slutändan kan det bli fråga om en utbyggnad av SIE-formatet, säger han.
Året var 1992 när systemleverantörerna gick ihop och enades om ett format som företagen skulle följa när de behövde importera och exportera datafiler.
– Det var ett unikt samarbetsklimat som kom till stånd. Man fick med sig de allra flesta leverantörer. Var det någon som var motsträvig i början så gick de med så småningom, berättar Peter Flemsjö.
Unikt var inte bara samarbetsklimatet. Utan Sverige är än i dag alldeles ensam om att göra på det här sättet.
– Även om det pågår standardisering av format i andra länder, så ligger vi framkant med SIE-formatet i Sverige. Det är märkligt att ingen tagit efter, med tanke på hur framgångsrikt det är.
Till vardags arbetar Peter Flemsjö på Hogia och menar att det där finns flera produkter som är helt beroende av filformatet, för produkternas samverkan sinsemellan och med andra produkter.
En rad myndigheter, konkursförvaltare och många av FAR:s medlemmar är fler exempel på de som har nytta av formatet.
Andra frågor den nya ordföranden brinner för är standardisering av API:er, att se över formatet SIE 5, och att öka antalet medlemmar i föreningen.
– Just nu har vi ett fyrtiotal medlemmar som främst representeras av revisions- och rådgivningsbranschen, programvaruleverantörer och ett gäng organisationer. Vi kommer att satsa på att få in fler.
Mer om digitalisering: