Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2021.03.12
text:
Sofia Hadjipetri Glantz
foto:
Christian Gustavsson
– Den gemensamma nämnaren är risk och det är mycket fokus på hållbarhetsfrågor, bedrägeriutredningar och den finansiella sektorn, där det finns alla möjliga regelverk som ska granskas eller utvärderas. Det finns också underliggande behov av att bli bättre på att hantera penningtvättsfrågor samt cyberrisker. I Sverige har vi kommit långt när det gäller digital utveckling, men det måste till bättre kontroller, ordning och reda och risktänk inom cybersfären.
– Hållbarhetsfrågor kommer allt högre upp på agendan, där regelverk stipulerar hur banker ska förhålla sig till och rapportera kring hållbarhetsrisker. För 15–20 år sedan relaterade man hållbarhet enbart till miljö. Nu lägger vi till frågor som korruption, barnarbete, mutor och drägliga arbetsförhållanden, det vill säga, att man bedriver sin verksamhet på ett schysst sätt. Det handlar om att vara hållbar, på lång sikt.
– Om man pratar bedrägeri, hållbarhet och cyber, är det egentligen samhälleliga frågor. Hanteras inte frågorna på ett bra sätt, då ökar kriminaliteten och det blir sämre för miljön. Skulle ett företag eller en organisation råka ut för en cyberattack, kan det i värsta fall leda till att samhällskritiska funktioner ligger nere. Vidare kan man nämna att om man till exempel pensionssparar så ska man kunna lita på att dessa medel hanteras rätt och riktigt och att informationen som levereras från noterade bolag stämmer.