Detta är en annons från Visma Spcs
Post banner
Martin Ekberg, grundare av bolaget ID Consulting och regelverksexpert inom AML.
Yrkesvardag

Expertens råd: Så säkerställer du allmänna riskbedömningen

Fundamentet för allt arbete för att förhindra penningtvätt är den allmänna riskbedömningen. Det poängterar Martin Ekberg som är regelverksexpert inom AML. Här delar han med sig av lärdomar som kan underlätta redovisningskonsulters insats.

– Arbetet, såsom exempelvis allmän riskbedömning och interna rutiner, är inget som görs en gång – det kräver kontinuerlig anpassning för att skydda företaget, förklarar Martin Ekberg, grundare av bolaget ID Consulting som arbetar med strategisk rådgivning inom åtgärder mot penningtvätt och terrorismfinansiering.

För att få förståelse för lagen är Martins tips att börja med utbildning. Just nu håller han ett webbinarium om grunderna i arbetet mot penningtvätt.

– Utbildning är en viktig del för att säkerställa att alla medarbetare har de verktyg och kunskaper som krävs för att upptäcka och hantera risker i det dagliga arbetet, säger Martin i en kommentar till varför han håller webbinariet i samarbete med Visma Spcs.

Förstå verksamheten och de risker som finns i den

Martin understryker att den allmänna riskbedömningen är grunden för hela penningtvättsarbetet. Här ska olika riskparametrar som din verksamhet är utsatt för belysas och bedömas. Genom en noggrann och bedömning skapas förutsättningar för att kunna hantera risker på ett effektivt sätt.

– Om du inte kan visa att du förstår hur din verksamhet fungerar, vilka risker som finns förknippade med den och hur riskerna samverkar blir det omöjligt att bedöma risken med den enskilda affärsförbindelsen (riskprofilering). Sådana brister är bland de vanligaste orsakerna till sanktionsavgifter, så se till att lägga ner tid på den här delen av arbetet, säger Martin.

Riskbedöm kunder

När du har dokumenterat riskerna inom verksamheten i din allmänna riskbedömning ska du använda resultatet, till exempel vid insamling av kundkännedomsinformation och riskprofilering av kunder.

– Genom att använda resultaten från den allmänna riskbedömningen, kundkännedomen etc. kan du bestämma riskerna på kundnivå. Riskprofilering handlar om att kombinera kundens unika riskfaktorer så att du får en komplett bild av varje kund. Denna bedömning hjälper dig att fatta beslut om vilka åtgärder som behöver vidtas, förklarar Martin.

Dokumentation är nyckeln

Penningtvättslagen kräver bland annat att den allmänna riskbedömningen ska vara dokumenterad och det är helt avgörande att det tydligt framgår vad som har bedömts och hur man gått tillväga.

– I tillsynsärenden ser man allt för ofta att det brustit i dokumentationen, man har missat ”hur:et” och gått direkt på resultatet. Du måste kunna redogöra för hur dina riskbedömningar har genomförts och varför vissa parametrar klassificerats som riskhöjande eller risksänkande, avslutar Martin.

Digitala program underlättar arbetet

Smarta program stöttar dig. Ett sådant är Visma Advisor KYC. Här kan du ta hand om hela processen, från riskbedömning till bevakning och rapportering. Programmet ingår i Visma Spcs molnbasade byråpaket Smarta Byrån.

utgiven av

Ansvarig utgivare