Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Karriär

2022.05.31

De är framtidens kvinnliga ledare i branschen

Ajla Talovic från Deloitte och Sara Faskhoody Skärlina från PwC finns med på Ledarnas lista med framtida, kvinnliga ledare som gör skillnad. Båda hoppas på ännu fler kvinnliga förebilder i branschen – och poängterar vikten av att vara sig själv.

text:

Anna Widd

Varje år listar Ledarna landets 75 främsta unga kvinnor i chefspositioner som gör skillnad. Gemensamt för kvinnorna på listan är att de visar värdet av ett bra ledarskap och inspirerar. Och det gör både Ajla Talovic, Head of Strategy & Innovation på Deloitte och Sara Faskhoody Skärlina, Head of Finance Strategy & Transformation på PwC.

– Det är jättekul att få den bekräftelsen på att det jag gör uppskattas. Det här är min första ledarroll så det känns extra fint att jag fått kvitto på att jag har landat rätt, säger Sara Faskhoody Skärlina om nomineringen.

Det tycker också branschkollegan Ajla Talovic.

– Dessutom är det jättekul att se alla olika kvinnor som verkligen gör skillnad i sina branscher och i samhällsfrågor, säger hon.

Nya och ambitiösa idéer den röda tråden

Den entreprenöriella kulturen och att få hitta lösningar som gör skillnad på riktigt är det som lockat Ajla Talovic till management consulting, Hon började på Deloitte 2014 och hjälper klienter att växa genom hållbara affärsmodeller och lösningar. I dag leder hon det snabbt växande strategi- och innovationsteamet. Att omge sig med ambitiösa och engagerade kollegor har varit viktigt för henne.

Alja Talovic. Foto: Deloitte

– Jag har alltid blivit uppmuntrad att testa och driva igenom nya idéer. Det är nog det som är den röda tråden i min karriär, att komma med nya idéer som initialt kan låta övermäktiga eller ambitiösa, men driva igenom dem med fokus på att det ska göra verklig skillnad för våra klienter eller medarbetare, säger hon.

Att ha roligt på jobbet är en annan viktig drivkraft.

– Min största motivator är att lära mig nya saker. Bland det roligaste jag vet är att hitta nya lösningar och jag drivs av att få dela det med andra människor – och det får jag verkligen göra i dag.

Det bästa är att få vara med och sätta riktning

För Sara Faskhoody Skärlina var det intresset för processer och effektivisering som lockade till PwC för drygt fyra år sedan och därefter har resan gått snabbt. Efter rollen som senior manager fick hon chefsrollen hon har i dag och just nu befinner sig också hennes team på en snabb tillväxtresa. Under de närmaste åren ska teamet som hjälper bolag på sin digitaliseringsresa, fördubblas. Också hon belyser glädjen i jobbet som drivkraft.

– För mig har det alltid varit viktigt att jag trivs och tycker att det är kul. Men också att bli sedd, hörd och uppskattad av mina chefer. Jag tycker det är viktigt att ledare lyssnar, stöttar och låter sina medarbetare ta plats och synas. Och skräddarsyr ledarskapet efter individens behov. Det har präglat min ledarskapsstil.

Det roligaste med att vara chef är utan tvekan att få vara med och påverka, tycker hon.

– Det bästa med att vara ledare är att få utveckla människor och att få möjligheten att vara med och bestämma och sätta riktningen framåt, säger Sara Faskhoody Skärlina.

Även för Ajla Talovic är en viktig del i ledarskapet att se individerna i teamet utvecklas.

– En bra ledare för mig är inkluderande och transparent och vill lära känna och bryr sig om alla i teamet. Man ska också ha en tydlig, ambitiös bild på vart vi ska och hur vi tar oss dit. Sist men inte minst ska en ledare också vara mänsklig och personlig. Trots att vi befinner oss i en ambitiös miljö kan man ändå vara personlig, ha kul och skratta, säger hon.

Sara Faskhoody Skärlina instämmer:

Sara Faskhoody Skärlina. Foto. PwC

– Jag tycker också det är viktigt att ha en öppen och transparent dialog med sina medarbetare. Man ska inte vara rädd för att lufta saker bara för att de känns jobbiga, utan våga titta på och lösa det tillsammans.

En mansdominerad bransch

Att våga vara sig själv i en mansdominerad bransch är något som båda tycker är viktigt.

– Det har hänt mycket sedan jag började för åtta år sedan och jag kan fortfarande komma ihåg när det började vara lika många kvinnor som män i ledningsgrupper både hos oss och hos klienterna. Vi är på god väg, men har fortfarande en del strukturella utmaningar kvar. För mig är det bland annat viktigt att det finns lika många kvinnor som män i mitt team och det är också något jag tar i beaktande då jag rekryterar, säger Ajla Talovic.

Att kunna ha kvinnliga förebilder är också viktigt menar Sara Faskhoody Skärlina.

– Vi jobbar i en traditionellt väldigt mansdominerad bransch och många av kunderna som vi jobbar med har också varit män och det har präglat kulturer och arbetssätt. Här behöver vi fler kvinnliga förebilder som vågar utmana. Det tror jag generellt är en utmaning vi har i branschen, framför allt inom rådgivningsverksamheten. Där har vi idag för få seniora kvinnliga förebilder, men även det håller på att förändras.

 

Om Framtidens kvinnliga ledare

  • Ledarna rankar varje år landets 75 främsta unga kvinnor som nått chefspositioner och som gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap. 2022 görs det för sextonde året i rad.
  • Kvinnorna på Ledarnas rankinglista är 20–35 år och arbetar som chef eller ledare.
Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare