Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Sofia Götmar-Blomstedt, VD för PwC, och Mathias Arvidsson, VD för KPMG.
Yrkesvardag

2025.04.02

Därför säljer KPMG och PwC delar av sina byråer

Snabb teknikutveckling och komplexa regelverk är de bakomliggande orsakerna till att två storbyråer säljer delar av sin revisionsverksamhet. Balans intervjuade KPMG:s respektive PwC:s VD om strategin bakom vårens avknoppningar.

text:

Rakel Lennartsson

foto:

Getty Images

Inom loppet om en vecka i februari meddelade KPMG och PwC att de kommer att avyttra delar av sina respektive verksamheter och specialisera sig på mer komplexa kunder. Affärerna är påfallande lika och drivkrafterna bakom är desamma för båda bolagen: den snabba teknikutvecklingen i kombination med alltmer komplexa regelverk.

Mathias Arvidsson, KPMG.

– Vi ser just nu en förändring i branschen över lag, med en konsolidering av olika mindre revisionsbyråer samtidigt som de stora firmorna lägger ökat fokus på vissa kundgrupper, säger Mathias Arvidsson, VD för KPMG.

270 medarbetare berörs – i båda fallen

Den 12 februari meddelade KPMG att de säljer en del av sin revisionsverksamhet till den internationella koncernen Azets. 270 medarbetare och 14 delägare berörs av affären, som även innebär att KPMG lämnar 17 kontor.

– Vår affär är upplagd på ett sätt som innebär att vi dels lämnar vissa kundgrupper – små, och i vissa fall medelstora bolag – dels vissa orter samt revisions- och vissa rådgivningstjänster till kommuner och regioner. Vi bibehåller dock fokus på tillväxtföretag, säger Mathias Arvidsson.

Den 19 februari, på dagen en vecka efter att KPMG meddelat sin affär, kom ett nästan identiskt pressmeddelande från PwC. I det här fallet om en överlåtelse till den nybildade svenska koncernen Cedra. Affären berör 270 medarbetare och ett ”stort antal nya delägare” runtom i landet.

”Strategiskt viktigt steg”

Precis som för KPMG innebär PwC:s affär ett ökat fokus på större företag och tillväxtföretag.

Sofia Götmar-Blomstedt, PwC.

– Det är viktigt att poängtera att PwC även fortsättningsvis kommer att arbeta med privata och ägarledda företag med fokus på stora- och medelstora företag och organisationer samt tillväxtföretag, säger Sofia Götmar-Blomstedt, VD för PwC.

Det är slående hur lika de båda storbyråernas pressmeddelanden är. Båda talar om ”flyttat fokus” och att de nu ”fokuserar” sitt erbjudande. Båda ringar in medelstora och stora företag med samt tillväxtföretag eller företag med tillväxtpotential. Både beskriver sina affärer som ett ”strategiskt viktigt steg”.

Vad driver förändringarna?

– Beslutet grundar sig först och främst på den snabba teknikutvecklingen som kräver investeringar och fokuserade satsningar. Dessutom har regelverken blivit alltmer komplexa, vilket kräver investeringar och djupare kunskap inom många områden, säger Sofia Götmar-Blomstedt.

– Jag skulle säga att det är ökad komplexitet i lagstiftningen, alltså de regulatoriska förändringarna och kraven på framför allt revison av noterade bolag som befinner sig på en reglerad marknad. Det kräver ju ett ökat fokus och mer omfattande digitala verktyg, säger Mathias Arvidsson.

Är de här verktygen inte tillämpliga på mindre bolagen?

– De blir väldigt omfattande. Vi liksom de andra stora byråerna har ju verktyg som tas fram globalt, och globalt ser marknaden annorlunda ut än vad den gör i Norden där det finns en marknad med små kunder, säger Mathias Arvidsson.

Sofia Götmar-Blomstedt beskriver en marknadsutveckling där skillnaderna blir allt större mellan vilka tjänster olika kunder efterfrågar:

– Detta gör också att leveransmodeller skiljer sig åt och även vilken typ av investeringar som behöver göras, i såväl teknik som kompetens, för att kunna möta alla olika kundbehov, säger hon.

Är de små kunderna mindre lönsamma?

– Man ska nog börja i andra änden, att det blir svårt att genomföra en revison i de små kunderna med de kraven på kvalitet som vi har inom KPMG. Kraven på kvalitet innebär att det är ganska omfattande granskningsåtgärder som behöver göras. Det i sin tur kan påverka lönsamheten ska sägas, det ska man inte sticka under stol med.  Men allting har sitt avstamp i kvalitet, säger Mathias Arvidsson.

Större andel knoppas av från KPMG

De båda affärerna väntas slutföras i sommar. Till dess är företagen restriktiva med att berätta mer konkret om förändringarna. I KPMG:s fall försvinner mer än vartannat kontor. PwC skriver mer svepande att överlåtelsen främst utgörs av ”verksamhet runtom i landet.” I båda fallet berörs 270 medarbetare. För PwC är det cirka 8 procent av personalstyrkan, för KPMG handlar det om det dubbla, över 16 procent av medarbetarna.

 

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare