Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Yrkesvardag

2021.02.18 | Uppdaterad: 2021.10.15

Branschen positiv till hemarbete efter pandemin

Medarbetare i revisions- och rådgivningsbranschen vill fortsätta jobba hemma – även när smittspridningen har lagt sig. Det visar Balans rundfrågning hos de åtta största byråerna.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

I dagarna blev det stora rubriker när Spotify gick ut med att företagets 6 500 anställda ska få arbeta var de vill, med bibehållna topplöner. I kontraktet som skrivs varje år mellan företaget och medarbetaren ska den anställde få välja om denne vill ha en så kallad ”hemmamix” eller en ”kontorsmix”, .

– Det handlar om att hitta energi och kreativitet någonstans ifrån. Men det kanske inte är från kontoret. När samhället öppnar upp igen och folk kan träffas kanske det är på en restaurang eller en fashionshow, sa Spotifys HR-direktör Katarina Berg till tidningen och fortsatte:

– Samtidigt fortsätter vi att satsa på våra kontor. De ska fortfarande ligga på attraktiva platser och vara ett ställe där du trivs.

Om vi zoomar in närmare, hur resonerar den svenska revisions- och rådgivningsbranschen och hur ska arbetet utföras ”efter pandemin”? Balans rundkoll hos storbyråerna visar att frågan i allra högsta grad stöts och blöts hos Big 8.

Medarbetare på byråerna är sedan tidigare vana vid att arbeta delvis på kontor och periodvis hos kund. Efter ett år med hemarbete, har många nu insett att det finns fördelar även med att sitta innanför bostadens väggar.

Anna Pontén. Foto: Deloitte

– Jag tror vi kan förvänta oss att den gränsen blir mindre tydlig framöver, tack vare mer välutvecklade verktyg för virtuellt samarbete, vilka möjliggör att även kreativa aktiviteter kan äga rum hemifrån. Med aktivitetsbaserade kontor finns även möjlighet till fokuserat arbete på kontoret, är en kommentar från Anna Pontén, HR-ansvarig på Deloitte.

Samtliga byråer som Balans har varit i kontakt med nämner att personalen är positiv till att fortsätta arbeta hemifrån, minst ett par dagar i veckan.

Samtidigt finns också andelen ”medarbetare som den dagen den här pandemin är över aldrig någonsin vill arbeta från sitt köksbord igen”, som Aspias HR-chef Pia Törnqvist uttrycker det.

Pia Törnqvist. Foto: Stefan Stigemo

– Exakt hur det kommer se ut hos oss när vi är ute på andra sidan är inte helt klart och det kommer vi kommunicera med våra medarbetare under våren, tillägger hon.

Förutsättningarna för en bra arbetsmiljö måste finnas i hemmet, samtidigt som sociala möten även behöver kunna skapas i den digitala miljön, kommenterar flera från Big 8.

”Det är jätteviktigt att vi möjliggör hemarbete på bästa sätt”, skriver exempelvis EY:s Sverigechef Magnus Kuchler.

Magnus Kuchler. Foto: EY

Grant Thornton har i sin tur gett anställda förmånen att använda 5 100 kr på valfria arbetsredskap som underlättar i vardagen – och som levereras hem, berättade nyligen en medarbetare på LinkedI

– Flexibilitet och självledarskap kommer att vara ännu viktigare när arbete är något du gör och inte en plats du är på, skriver Grant Thorntons People & Culture Director Pia Håkansson till Balans.

Pia Håkansson. Foto: Grant Thornton

Det byråerna nu behöver fortsätta göra är att hitta strategier för den mest flexibla situationen för medarbetarna. Vad detta är kollas av med jämna mellanrum genom medarbetarundersökningar och pulsmätningar.

– I den senaste medarbetarundersökning i december avseende effekterna av covid-19 framkom att man gärna vill fortsätta ha möjlighet att arbeta hemifrån samt ha möten och utbildningar digitalt när pandemin är över, skriver Katarina Ljungqvist, auktoriserad revisor och administrativ chef på Mazars, till Balans.

– En kombination av arbete hemma, på kontoret och ute hos kund är det optimala, tillägger hon.

Katarina Ljungqvist. Foto: Mazars

I PwC:s fall har däremot pandemin lett till mindre anpassningsbara arbetsdagar.

– För oss har pandemin inneburit en minskning i den flexibiliteten, där vi har behövt ha tydliga riktlinjer för distansarbete. När smittspridningen upphör kommer vi kunna öka den enskilda flexibiliteten igen, så att arbetssituationen anpassas till individens önskemål, svarar PwC:s personaldirektör Katarina Roddar.

Katarina Roddar. Foto: PwC

Enligt data som företaget har samlar in har resultaten som rör arbetssituationen sjunkit något under året med pandemin. Framöver ska PwC genomföra en undersökning där medarbetarna får tycka till om synen på framtidens arbetsplats.

Flera byråer som svarar på Balans frågor benämner det framtida kontoret som en form av ”hybridmiljö”.

Daniel Wetterling. Foto: BDO.

– Det skulle till exempel kunna innebära att vi i vissa fall ser över hur våra kontor är utformade för att på bästa sätt stödja möten och vår gemensamma utveckling tillsammans med våra kunder, berättar Daniel Wetterling, HR-chef på BDO.

– Vi tror att framtidens arbetsplats kommer att vara mer i en hybridmiljö där man kan vara mer flexibel kring var man utför sitt arbete och efter vilka behov man har, säger Annica Hedmark, Head of People & Culture på KPMG.

Annica Hedmark. Foto: KPMG

Än har storbyråerna ett stort jobb framför sig i fråga om att utforma framtidens arbetsplats. Men något som blir allt tydligare är följande: Det är främst medarbetarna som dikterar villkoren för resultatet av detta arbete.

Läs mer: 

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på  samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

utgiven av

Ansvarig utgivare