Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Yrkesvardag

2025.02.07

“Branschen har en felaktig bild av Private Equity-ägande”

Accru Partners VD Andreas Thorling räknar med att en ny huvudägare kommer in inom 4–5 år, men understryker att bolaget jobbar långsiktigt. – När jag gått i pension och tittar tillbaka på mitt yrkesliv vill jag känna att vi byggde upp en bra verksamhet, säger han.

text:

Dan Håfström

foto:

Getty Images

Andreas Thorling.

Accru Partners är en av de tunga spelarna i den våg av PE-ägda bolag som tränger in i revisions- och redovisningsbranschen. Frågorna är många. Både kring hur de nya PE-ägda konstellationerna ska fungera, och kring etiska frågor som revisorers oberoende. Balans har intervjuat Accru Partners VD Andreas Thorling om utvecklingen.

Ni äger för närvarande 28 byråer. Hur jobbar ni för att skapa gemenskap och möjliggöra samarbete?

– Det är en jättebra fråga och kanske en av våra viktigaste prioriteringar. Jag tror stenhårt på att man måste känna varandra för att kunna samarbeta. Hittills har vi samlat nyckelpersoner från respektive bolag vid ett flertal tillfällen. Vi har också implementerat ett gemensamt intranät som är tillgängligt för alla våra medarbetare runt om i landet. På intranätet finns det olika communities där det är lätt att ställa frågor och få svar.

Hur mycket kring utvecklingen av organisation och verksamhet sköter byråerna själva och hur mycket hjälper Accru Partners till med?

– Det är ett samspel även om ansvaret för den dagliga verksamheten kvarstår hos byråerna. Centralt på Accru Partners har vi ett litet team som består av affärsutveckling, central ekonomi, compliance och ett team som arbetar med förvärv. Teamet arbetar tillsammans med byråerna för att supportera inom sina respektive områden, exempelvis genom ett egenutvecklat systemstöd för att säkerställa oberoende och vi siktar på att bli systembyrå under året.

Är tanken att det centrala teamet ska ta över funktioner som idag finns ute på byråerna?

– Nej, men supportera inom utvalda områden där byråerna önskar stöd och vi centralt kan bidra till att verksamheterna kan bedrivas mer effektivt. Vi vill att ansvaret ska ligga nära kunderna och verksamheten. Det arbetssättet tror vi skapar stort värde för både nätverket och de enskilda byråerna. 

Var hittar ni stordriftsfördelarna?

– En av de viktigaste stordriftsfördelarna är att vi tillsammans kan möta flera av våra kunders behov genom att erbjuda en bredare tjänsteportfölj. Utöver detta är det gemensamma compliance-stöd, som vi nu utvecklar, ytterligare en stordriftsfördel som våra byråer efterfrågar och uppskattar. Med det sagt, så kom vårt centrala team på plats först i höstas, och arbetet med att realisera gemensamma stordriftsfördelar kommer ständigt fortsätta och utvecklas. Det viktiga för oss är att det vi tar fram är sådant som våra byråer efterfrågar, så de kan fortsätta bedriva sin verksamhet effektivt. 

Är det ett uttalat mål att bli så stora att ni kan konkurrera med Big 4-byråerna?

– Nej, vår styrka ligger i vår lokala närvaro och att möta behoven hos små och mellanstora ägarledda företag. Vi ser inte de stora byråerna som konkurrenter eftersom de mer fokuserar på större kunder.

Hur jobbar ni med etiska frågor som oberoende?

– Detta är såklart grundläggande för hela vår verksamhet och anledningen till att vi prioriterat resurser för att bland annat bygga en gemensam kunddatabas för att kunna säkerställa oberoende. Med den får vi koll på hela Accru Partners och Axcels nätverk för att säkerställa att jävssituationer inte uppstår. Sedan handlar det såklart även om kontinuerlig kommunikation kring värderingar. Kvalitet och etik får aldrig äventyras och det är vi väldigt tydliga med.

Hur upplever du mottagandet av Private Equity i branschen?

– Jag tycker att det ibland uppstår en felaktig bild av att PE-bolag skulle agera kortsiktigt, på grund av att deras investeringshorisont ofta är fyra-fem år. Min egen upplevelse är snarare att fokus ligger på att bygga någonting värdefullt och hållbart för framtiden, med kvalitet och compliance högt på agendan. Jag ser på intåget av PE-bolag som någonting positivt för branschen, något som kan bidra med kapital och skapa möjligheter till fortsatt utveckling.

Kan man säga att revision och redovisning är en tacksam bransch för Private Equity?

– Ja, det är en spännande bransch för investerare, däribland PE-bolag. Dels kännetecknas den av stabila och positiva kassaflöden, med verksamheter som genererar intäkter kontinuerligt och oberoende av konjunkturen, vilket ger trygghet för investerare som söker stabila avkastningar. Dessutom är marknaden för redovisning och revision i tillväxt, vilket innebär goda möjligheter för expansion och utveckling. Dessutom har branschen ett återkommande kundbeteende, där kunderna regelbundet behöver tjänster som löpande bokföring och revision. Sammantaget skapar det en stabil kundbas och förutsägbara intäkter som gör branschen mycket attraktiv.

PE-bolag brukar vilja sälja en verksamhet vidare efter fyra-fem år. Är det den strategin som ni lever med, att effektivisera verksamheten för att den ska säljas vidare om några år?

– Det stämmer att vi antagligen kommer att få en ny finansiell partner inom den tidsrymden. Men det som är väldigt viktigt i sammanhanget är att vi har en långsiktig plan som går ut på att bygga en verksamhet som är oberoende av ägarstrukturen. Vi vill bygga en verksamhet som vi kan vara stolta över, som levererar hög kvalitet, har nöjda kunder och nöjda medarbetare. Så även om vi delägs av ett PE bolag så bygger vi ett bolag för framtiden.

 

Läs också:

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare