Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2024.11.21 | Uppdaterad: 2024.11.22
På onsdagen klubbade riksdagen i stor enighet regeringens förslag till åtgärder för att beivra den växande ekonomiska brottsligheten. Oppositionen hade dock velat gå längre och yrkade på återinförd revisionsplikt.
text:
Rakel Lennartsson
Onsdagens beslut föregicks av en kortare debatt som präglades av samsyn kring problembilden, men där oppositionen ifrågasatte varför regeringen inte gått längre i vissa avseenden. Riksdagsledamot Jennie Wernäng (M) menade dock att regeringens förslag var välavvägt:
– Propositionen Bolag och brott handlar om balans, sa hon och återkom flera gånger till att man måste väga de två sidorna mot varandra.
Ekobrotten är skadliga för samhället och innebär orättvis konkurrens för företagen, men alla åtgärder som övervägs måste enligt henne bedömas utifrån nytta och kostnad.
– Som moderat står man alltid på företagarens sida och tillsammans ska vi hjälpas åt att slå mot den kriminella miljön utan att öka byråkratiseringen och regelkrånglet, sa Jennie Wernäng.
Från oppositionen argumenterade Markus Kallifatides (S) och Katarina Luhr (MP) för återinförd revisionsplikt. De hänvisade till en lång lista med ”tunga” remissinstanser som argumenterat för detta: Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Kronofogden, Brottsförebyggande rådet, Ekonomistyrningsverket, Juridiska fakultetsstyrelsen vid Lunds universitet, Svenska Bankföreningen, Svenskt Inkasso och Svensk försäkring.
– De menar att detta skulle bidra till ökad ordning och reda i näringslivet, vara gynnsamt för skötsamma företag och bidra till att motverka att företag används för brottslig verksamhet, sa Markus Kallifatides.
Han ifrågasatte varför regeringen inte tagit intryck av den långa listan med remissinstanser och anförde vidare att mycket förändrats sedan revisionsplikten avskaffades för de mindre aktiebolagen.
– Det har blivit vanligare att företag används i den organiserade brottsligheten och det har blivit lättare att starta aktiebolag genom det sänkta kravet på aktiekapital, sa Markus Kallifatides.
Varken riksdagens beslut eller debatten som föregick beslutet berörde förslaget om statlig auktorisation av redovisningskonsulter, som både FAR och Svenska Bankföreningen förordat. Balans kommer i uppföljande artiklar behandla politikens och andra berörda parters inställning till förslaget.
Det här innebär beslutet:
Förslagen som nu har klubbats i riksdagen är resultatet av den statliga utredningen Bolag och brott som den förra socialdemokratiska regeringen initierade i december 2021.
Beslutet innebär bland annat:
Lagändringarna som beslutades onsdagen den 20 november träder i kraft i januari 2025, sex månader tidigare än utredaren föreslog.