Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Sök efter artiklar i din yrkesroll
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2025.03.21
Allt fler företag inför striktare krav på kontorsnärvaro. De stora revisionsbyråerna ser dock stora fördelar med hybridmodellen och har inga planer på att begränsa möjligheten till distansarbete. EY har dessutom gjort det möjligt att arbeta på distans utanför Sverige.
text:
Eric Widegren
foto:
Getty Images
Efter coronapandemin blev det allt vanligare med hybridarbete på många arbetsplatser. På senare tid har dock trenden vänt. Flera stora företag och arbetsgivare, både i Sverige och internationellt, har valt att kalla tillbaka medarbetarna till kontoret eller införa striktare regler för hemarbete.
På de stora revisionsbyråerna finns det dock inga planer på att strama åt reglerna för hybridarbete. Där ser man många fördelar med ett mer digitalt och flexibelt arbetssätt, både vad gäller effektivitet och medarbetarnas välmående. Elvira Allvin, People & Purpose Partner på Deloitte, menar att hybridarbete är en stor möjlighet ur ett livsstils- och hälsoperspektiv.
– Vår bransch arbetar i ett högt tempo med utmanande arbetsuppgifter. Det digitala arbetssättet ger möjlighet till ökad flexibilitet i yrkeslivet, vilket bidrar till en bättre balans och ett mer hållbart arbetsliv.
EY aviserade nyligen att de fortsätter att satsa på hybridmodellen och Sverigechefen Magnus Kuchler berättar att företaget även har öppnat upp för distansarbete utomlands.
– Vi har tillit till att medarbetare, team och ledare tillsammans bestämmer var, när och hur arbetet utförs. Våra medarbetare kan nu även arbeta utanför Sveriges gränser i upp till 30 dagar per år i ett stort antal länder.
Storbyråerna är överens om att möjligheten till hybridarbete är avgörande för att både behålla medarbetare och attrahera nya talanger. Enligt Jessica Collins, Head of People & Culture på KPMG, ser deras medarbetare det hybrida arbetssättet som en högt uppskattad förmån.
– Vi har även uppmärksammat att det börjar bli en allt viktigare fråga för kandidater i rekryteringssammanhang där man inom vissa tjänsteområden ser det hybrida arbetssättet som en hygienfråga.
Katarina Roddar, People Leader på PwC, menar att arbetsgivare som är lyhörda för medarbetarnas behov har en stor konkurrensfördel.
– Framtidens arbetsliv är en fråga som engagerar våra medarbetare och som står högt upp på ledningens agenda. Flexibilitet och möjlighet till balans mellan arbete och fritid är även viktiga faktorer vid val av arbetsgivare och är därför prioriterade frågor för vårt rekryteringsarbete.
Trots fördelarna med hybridarbete ser storbyråerna vissa utmaningar, särskilt när det gäller samhörighet, nätverksbyggande och kompetensöverföring.
– Yngre medarbetare är ofta vana vid att samarbeta digitalt och bekväma med de verktyg som möjliggör hybridarbete. Däremot kan det ibland vara en utmaning för äldre medarbetare, vars värdefulla erfarenhet och kunskap traditionellt sett har förts vidare i en fysisk kontorsmiljö. Detta har dock förbättrats avsevärt under de år vi nu arbetat i vår nya hybridmodell, säger Magnus Kuchler.
Enligt Katarina Roddar finns det däremot inget som talar för att hybridarbete skulle påverka resultaten negativt.
– Vi är övertygade om att möjligheten till flexibilitet bidrar till både produktivitet och kvalitet. En del arbetsuppgifter utförs bäst på kontoret, medan andra kanske passar bättre och är mer effektiva att genomföra på distans.