Sök
Nyhetsbrev
Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.
Lönekonsult
Redovisningskonsult
Revisor
Skatterådgivare
2024.08.11
text:
Erik Backlund
De funderingar som skulle forma Helena Eriksson Grönbeks karriär tog fart redan i tonåren.
– Jag har alltid varit nyfiken på den mänskliga potentialen och personlig utveckling, berättar hon, som i dag innehar titeln Head of Empowerment på Aspia.
Och den säger ganska mycket. Empowerment handlar till stor del just om att förverkliga potential. Att arbeta med självledarskap, engagemang och människans inre drivkrafter, och ur dem bygga dels ett hållbart arbetsliv, dels goda affärsmässiga resultat. Att få medarbetare att ta sig igenom både tuffare och enklare perioder och moment, som något utvecklade versioner av sig själva.
Efter att ha pluggat till inredare och under en period arbetat med färgsättning av rum och miljöer kände hon att något saknades – att jobba mer med människor.
– Av en händelse fick jag möjligheten att arbeta med arbetssökande vuxna inom ett studieförbund. Både praktiskt genom att stötta i cv-skrivning och att skicka iväg ansökningar, men också genom att motivera, coacha och pusha deltagarna att sträcka sig förbi sina egna individuella hinder.
Och det blev gnistan om fick resten av karriären att ta fart. Genom utbildningar inom allt från grupputveckling och beteendevetenskap till mindfulness och breathwork. Genom konsultande och eget företagande, till att för ett och ett halvt år sedan tillträda rollen som Head of Empowerment på Aspia. En titel som hon själv har hittat på, för att svara på ett tydligt uppdrag.
– Aspia är fortfarande, men var ännu mer då, ett ungt bolag där man hade jobbat mycket med att sätta strukturer och system på plats. För två år sedan ville man förstärka och vidareutveckla den ledarskapssatsning som pågick genom att skapa en och samma utvecklingsbas för både chefer och medarbetare. I den fasen kom jag in, för att bidra till vår fortsatta utveckling av alla våra medarbetare på Aspia.
I dag erbjuder Aspia alla medarbetare som tagit steget till assistant manager eller högre en självledarskapsutbildning. Den långsiktiga ambitionen är att alla medarbetare ska gå den. Under ett halvår ses en grupp för att dels prata om hjärnan funktioner, självkännedom, inre drivkrafter och hur var och en kan bidra till att skapa psykologisk trygghet och ta ansvar för sina arbetsrelationer. Det är en aktiv process med reflektioner, uppgifter och övningar – med syfte att hitta de små justeringar man vill göra och stärka den individuella förmågan att ta ansvar för sig själv och sina uppdrag.
– Arbetsplatsen är en väldigt speciell och viktig plats. Det är oerhört tydligt att vi ska skapa värde och prestera, och dessutom samverka med olika typer av människor. För att lyckas med det måste vi må bra, förstå oss själva – och ha kul, säger Helena och utvecklar:
– Vi lägger jättemycket tid på våra jobb, vi satsar själ och hjärta. Vi vill ge förutsättningar för återhämtning, för att vara kreativa och må gott på jobbet, inte bara på fritiden.
Satsningen har gett resultat. Genom medarbetarundersökningar framgår att ledarskapsindex och engagemangsindex på Aspia har ökat, och utvärderingarna kopplade till självledarskapsutbildningen är väldigt positiva.
– Det märks både i stort och smått. Många uppger att de helt enkelt mår bättre i sin yrkesroll, att de har mer energi, är bättre på att säkerställa ramar och förväntningar och ta hand om sig själva. Ett av flera exempel är att en deltagare slutade jobba medan hen vabbade, och beskrev vilken skillnad det gjorde. Stressnivåerna sänktes och personen kände sig gladare och mer närvarande.
– I den komplexa och snabbföränderliga värld vi i dag lever i blir det viktigare och viktigare att vara förankrad i sig själv. Jag behöver veta mer om vem jag är, hur jag reagerar på olika saker och vad jag inspireras av för att fungera. Det är inget som kommer naturligt av att vi växer upp och vi lär oss det inte nödvändigtvis i skolan. Tvärtom lär vi oss att prestera, att ta i och sträva efter att nå mål, oavsett hur vi mår. Jag skulle säga att självledarskap är extra viktigt i dag snarare än i just vår bransch.
Läs också: