Redovisningsbranschen förändras i snabb takt. Faktorerna som formar framtidens byråer kommer från flera olika håll. Vilka är de, hur påverkar de byråerna och redovisningskonsulterna – och hur ska de tänka för att fortsätta stå starka i konkurrensen?
2024 går till historien som året då AI-utvecklingen tog fart på riktigt. Enligt en medlemsenkät från FAR tror en stor majoritet, över 70 procent, att AI kommer ha stor påverkan på branschen. Samtidigt använder bara 38 procent AI i sitt yrke idag – och så många som 55 procent använder det inte alls.
Men AI är en game changer när det gäller kundernas beteenden, behov och efterfrågan på redovisningstjänster. För konsulter innebär det stora möjligheter att jobba ännu smartare och få fler insikter på smidigare sätt. För byråns räkning kommer det att påverka både affärsmodellen, erbjudandet och kompetensen.
Det kommer också att kräva svar på frågor som hur stor tillit man ska ha till tekniken, hur vi värnar den personliga integriteten, hanterar data på ett korrekt och säkert sätt och – viktigast av allt – inte tappar bort det så viktiga mänskliga perspektivet i relationen till kunderna.
Den digitala omställningen av branschen fortsätter. Förutom att allt fler företag och byråer använder molnbaserade system för mer automatiserade arbetsprocesser, spås EU:s nya momsreform att ge transformationen en rejäl skjuts framåt.
VAT in the Digital Age (ViDA) innebär nämligen att det blir obligatoriskt med e-faktura för all gränsöverskridande handel inom EU från och med 2030. I flera EU-länder är e-fakturering redan obligatoriskt även för inhemsk handel, vilket gör att exempelvis Spanien, Frankrike, Polen, Rumänien och Tyskland ligger långt före Sverige i den digitala omställningen kopplat till fakturering.
Förutom att e-fakturering är en katalysator för digitalisering, finns det flera andra skäl för att göra e-faktura obligatoriskt i Sverige:
Även hållbarhetsdirektivet CSRD ritar om kartan för branschen de kommande åren. När EU gör Europas företag till motor i klimatomställningen måste byråer stötta kunderna i att:
Det ställer nya krav på byråer och deras medarbetare. Krav på beslutsamhet, att bestämma sig för att vara en positiv kraft. Krav på kompetens, att utbilda befintliga medarbetare, anställa nya med rätt expertisen eller ta in underkonsulter med hållbarhet som specialitet. Krav på ett attraktivt erbjudande, med ett tydligt “why” för byråernas kunder.
Byråer förväntas också bidra i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Genom att säkerställa god kännedom hjälper de svenska myndigheter att upptäcka och lagföra de som begår brott kopplat till penningtvätt och finansiering av terror.
Samtidigt som det rullar ut allt fler nyheter om byråer och revisorer som varnas och bötfälls för bristande efterlevnad av penningtvättslagen, skärper regeringen tonen och kraven på de myndigheter som har tillsynsansvaret. Enligt en rapport från Riksrevisionen är tillsynsmyndigheterna inte tillräckligt effektiva
Arbetet mot penningtvätt ställer krav på byråerna, krav som framför allt små byråer får kämpa för att leva upp till. De upplever att det blir mer jobb och att de saknar både resurserna och kompetensen som krävs för den här typen av processer och omfattande krav på dokumentation.
Vardagen som redovisningskonsult är mer komplex än någonsin och ställer helt andra krav på kompetens. För ägare och byråledare gäller det att ligga steget före inom kompetensförsörjning.
Vilka kompetenser har vi? Vilka behöver vi framåt? Vad löser vi genom att utbilda befintliga medarbetare? Behöver vi anställa nya kollegor? Ska vi ta in en underkonsult inom exempelvis hållbarhet? Kan en extern konsult som är vass på att bygga ihop olika smarta system hjälpa oss?
Formell kompetens är viktig i en bransch som lever på att hjälpa företag leva upp till lagar och regler. Men förmågan att kunna personalisera och skräddarsy erbjudandet efter kundens specifika behov och utmaningar kommer att bli allt viktigare framåt.
Därför är det bra att tänka utanför boxen när man anställer. Förmågan att lyssna in kunden, snabbt lära sig verksamheten och våga vara proaktiv och utmana är lika viktigt som en universitetsexamen i ekonomi.