Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Skatterådgivare

Revisor

Redovisningskonsult

Platsannonser
Annons
Yrkesvardag

2022.07.20

3 frågor till Nina Forssblad

Hur attraktiv är branschen för nyutexaminerade? Och ­vilka frågor är i ropet? Balans hör efter med Nina Forssblad, professionsanalytiker på fackförbundet Akavia.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

foto:

Magnus Andersen

Vilka framtidsfrågor upptar största delen av din tid?

Hur det blir när fler nu vill ha möjlighet att jobba ­hemifrån? Hur kommer plats­oberoendet att påverka lönerna? Och vad får det för ­effekter när det gäller sam­arbete och team? Detta är särskilt viktigt på större ­byråer som har stora team med flera ­olika kompetenser – hur ska de bygga upp en flexibel och hybrid ­verk­samhet? 

Hur ser ­studenter på en framtid inom branschen?

Många väljer att plugga redovisning men ser sin framtid någon annanstans, exempel­vis inom finans. Men finans är en relativt liten bransch, medan redovisning är mycket bredare. En del tror att automatiseringen medför färre jobb inom redovisning, men det blir delvis ­andra typer av jobb. Där behöver branschen tillsammans med högskolor och universitet visa hur det ser ut. Sedan ska man tänka på att generation Z inte accepterar vilka villkor som helst, balans i livet är viktigt för dem. ­Byråerna måste vara ­lyhörda.

Vad ligger ­ingångslönerna på för ­nyutexaminerade?

Ingångslönen för revisions- och råd­givningsbranschen är 29 540 kronor, ­medan den för hela gruppen ekonomer är 31 744 kronor. Bra att komma ihåg är att den som lämnar löneanspråk i regel får högre lön, våra undersökningar visar att det i snitt är 1 900 kronors skillnad. Vi anser att nyexade ekonomer enligt årets beräkningar bör begära 34 000 kronor.

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.